MINI PROJECT ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ AALBORG/ΔΑΝΙΑ

Το τρέχον μίνι έργο στον Αστικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο του Aalborg είναι να αντιμετωπίσει τη μορφολογία της τοποθεσίας εξετάζοντας τις υπάρχουσες γεωτεχνικές και φυσικές συνθήκες μαζί με τις δυνατότητες για αισθητική εμπειρία. Η εστίασή μας είναι να εξερευνήσουμε το χωρικό τμήμα ως κύριο εργαλείο ανάλυσης, ανάπτυξης εννοιολογικού σχεδιασμού και επικοινωνίας. Στόχος είναι να αναπτυχθεί μια σχεδιασμένη χωρική τομή και ένα μοντέλο τομής.

Το έργο είναι σε συνεργασία με το Destination Fjordlandet και η τοποθεσία του έργου μας βρίσκεται στην πόλη Roskilde, που βρίσκεται στο Δήμο Roskilde.

Μαζί με την Helena Buxbom, για να κατανοήσουμε καλύτερα την πόλη, προγραμματίσαμε μια επίσκεψη στα μέσα Μαρτίου για να γνωρίσουμε καλύτερα τον ιστότοπό μας.

Η εστίασή μας ήταν σε κλίμακα 1:5000 καθώς αυτό που μας τράβηξε το ενδιαφέρον ήταν η διαδρομή από την πόλη στο λιμάνι. Τα κύρια ορόσημα του Roskilde ήταν το ιστορικό Roskilde Domkirke και το λιμάνι. Το τμήμα χωρίστηκε σε 4 βασικούς τομείς λειτουργίας: την πόλη, το πράσινο, τον κυκλικό κόμβο και το λιμάνι. Ορισμένες παρατηρήσεις κατά μήκος του τμήματος τράβηξαν κάποια προσοχή. Πρώτον, η καθαρή θέα από το λιμάνι προς την εκκλησία, τα 2 μονοπάτια που ήταν προαιρετικά προς την πόλη. ένα κατά μήκος του βαρύ κεντρικό δρόμο και ένα κατά μήκος ενός καταπράσινου μονοπατιού. Επιπλέον, κατά μήκος του καταπράσινου μονοπατιού υπήρχε ένα ανοιχτό ρέμα που έδινε ηχητική εμπειρία και πηγάζει από μια βρύση κοντά στην εκκλησία.

Η ατμόσφαιρα, η ηχητική εμπειρία και η υλικότητα χαρτογραφήθηκαν κατά μήκος του τμήματος για να κατανοήσετε το πράσινο μονοπάτι. Αυτές οι παρατηρήσεις μέσα από την εμπειρία της υλικότητας και του ήχου, μας ενέπνευσαν να δουλέψουμε πώς να ενισχύσουμε το πράσινο μονοπάτι από την εκκλησία στο λιμάνι.

 

Σκοπός του μοντέλου ήταν να δείξει πώς με τη βοήθεια παρεμβάσεων μπορεί η ηχητική εμπειρία μέσα από τον κυκλικό κόμβο και το λιμάνι να αντανακλά το πράσινο μονοπάτι. Δοκιμάστηκαν διαφορετικοί τρόποι οπτικοποίησης του ήχου. Το τελικό μοντέλο λειτουργεί με στρωματοποίηση ήχων, αν και τώρα έχει φόντο σε επιλεγμένες περιοχές εστίασης παρέμβασης.

 

Το επίκεντρο του έργου είναι πώς να ευαισθητοποιηθούν οι χρήστες για την πράσινη διαδρομή και να κάνουν μια ισχυρότερη σύνδεση με αυτό χρησιμοποιώντας την εμπειρία ήχου. Αυτό οφειλόταν στο πράσινο μονοπάτι που είχε καλύτερη αισθητηριακή εμπειρία αλλά ήταν κλειστό περισσότερο από τον κεντρικό δρόμο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *